Balkanlarda yer alan eski Yugoslavya’ya bağlı bir bölgeydi. Yaklaşık 420 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olarak kaldı. Sırbistan-Karadağ birliği 21 Mayıs 2006 yılında Karadağ’da düzenlenen referandum sonucunda ortadan kalktı ve 3 Haziran 2006 yılında iki ülkenin parlamentosunda yapılan oylama sonucunda birlik sona erdi.
Başkenti Belgrad’dır. Sırp dilinde Belgrad beyaz şehir anlamına gelmektedir. Kuruluşu M.Ö. 6.yüzyıla kadar dayanır. Knez Mihailova caddesi tarihi eserlerin ve ünlü mağazaların ve modern cafelerin olduğu ünlü bir caddedir. Kalemegdan parkı gezmez ve dinlemek için rağbet görülen yerlerin başında gelir. Knez Mihailova caddesinin bitişinde başlayan Kalemegdan Kalesi’nden Tuna nehrini ve şehri panaromik olarak izleyebilirsiniz. Kalemegdan parkı içinde sırbistanın bağımsızlığını simgeleyen Victor Anıtı görebilirsiniz. Kalemegdan parkı Tuna ve Kava nehrinin birleştiği yerde bulunmaktadır. İçinde basketbol, tenis kortları, müzeler, kafeler bulunmaktadır.
Şehrin dikkat çeken yapılarından biri olan Aziz Sava katedrali Avrupa’nın en büyük onuncu ve Sırbistan’ın ise en büyük katedralidir.
Roma ve Osmanlı kültürünün izlerini taşımaktadır. Resmi dili Sırpçadır. Azınlık dilleri olarak Macarca, Boşnakça, Hırvatça, Karadağca, Makedonca’da yer almaktadır. Ancak Sırbistan hükümeti diğer dillerin konuşulmasını yasaklamıştır. Ülkenin geneli Ortodoks’dur. Ancak aralarında Katolik ve Protestan’da yer almaktadır. Sancak bölgesinde Türk asıllı Boşnak Müslümanlar yaşamaktadır.
Parlamenter Cumhuriyet sistemiyle yönetilmektedir. Yedi milyonu aşkın nüfusa sahiptir. Para birimi sırp dinarıdır.
Yemek kültürü, Türk yemeklerine benzemektedir. Sarma, kebap(ćebap, ćevap), güveç (đuveć), baklava, börek (bürek) sadece bir kaçıdır.
Ülkede kışlar soğuk ve karlı, yazlar sıcak ve karasal iklimdir. Yağışın büyük bir kısma ilkbahar ve sonbaharda düşer.
Sırp dilinde birçok Türkçe kelime bulunmaktadır. 13.yy’la kadar uzanan, 2100 den fazla kültürel anıta , 72 tarihi bileşiğe, 167 arkeolojik yere sahiptir.
Yaşam masrafları düşüktür. Bir evde yaklaşık kira masrafı 150-200€ arasındadır. Öğrenciler öğrenci vizesiyle part time çalışma hakkına sahiptirler.
Vize için pasaport, başvuru formu ve fotoğraf ve Sırbistan’da yaşabileceklerine dair yeterli teminata sahip olduklarını belgelemeleri gerekir. Öğrenciler geçici ikamet vizesi alırlar. Ya da öğrenciler turist vizesiyle gidip ülkeye giriş yaptıktan sonra geçici ikamet vizesi için başvurabilirler. Vizeyi almak yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir.
Bologna sistemiyle çalışmaktadır üniversiteler. Avrupa Kredi Transfer Sistemi kullanılır (ECTS). Lisans, yüksek lisans, bilimsel doktora yapabilirler. Eğitim dilinde bazı programlar Sırpça ve İngilizcedir. Öğrenciler bu yüzden bir yıl dil eğitimi almak zorundadır.
Sırbistan’da üniversitelerin çoğu 1800’lü yıllarda temeli atılmış kaliteli, nitelikli, bilimsel okullardır. Ülkede ekonomi, siyaset bilimi, sanat, iletişim, bilgisayar mühendisliği, bankacılık gibi yüksek lisans bölümlerine sahiptir.
Ülkede eğitim sistemi üç şekilde verilmektedir. Üniversiteler, Akademik ve Uygulamalı bilimler şeklindedir
Sırbistan’da 8 devlet, 9 özel üniversitesi olmak üzere 17 üniversite bulunmaktadır.
Sırp öğrenciler bazı programları ücretsiz olarak okuyabilmektedir. Yabancı öğrenciler içinse eğitim ücretleri düşüktür. Öğrencilerin sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Sigorta zorunludur. Vize ya da ikamet izni alırken sigortalı olduklarını kanıtlamak zorundadırlar. Öğrenciler ülkeye geldikten sonra karakola kayıt yaptırmak zorundadırlar.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.